BEZIENSWAARDIGHEDEN BINNEN DE GEMEENTE

25-04-2015 15:54

( zie ook de afbeeldingen in de fotogalerij )

WATERTOREN
adres: winschoterweg Oude Pekela. De watertoren in Oude Pekela is ontworpen door architect H.F. Mertens en is gebouwd in 1938. De watertoren heeft een hoogte van 48 meter en één waterreservoir van 1000 m³. Dit markante gebouw is niet toegankelijk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Oude_Pekela)

STOOMMACHINE FREE & CO
adres: H.Westerstraat 24 Oude pekela. De grote Stork stoommachine is op maandag- en woensdagmiddagen te bezichtigen. https://siepco.info  OF  https://www.facebook.com/siepENco

MOLEN  "DE ONRUST"
adres: Raadhuislaan  Oude pekela.
https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=356
De molen werd in 1850 als koren- en pelmolen gebouwd, van het pelwerk zijn alleen enkele restanten overgebleven.  De molen is enkele malen gerestaureerd en regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf dankzij enkele vrijwillige molenaars.

HERVORMDE KERK
adres: H.Westerstraat 114 Oude Pekela
de kerk werd opgeleverd in 1685. Voor een uitgebreide beschrijving van deze prachtige kerk verwijzen we U naar  https://nl.wikipedia.org/wiki/Hervormde_kerk_(Oude_Pekela)

STANDBEELD  Fré Meis
adres: vlak bij de hervormde kerk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fré_Meis
Frederik (Fré) Meis (Oude Pekela, 17 november 1921 - Groningen, 15 december 1992) was in de tweede helft van de twintigste eeuw een voorman van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Hij heeft een grote rol gespeeld bij de stakingen in de zestiger jaren in de kartonindustrie

BEELD RO- D- YS
In de zestiger jaren bereikte deze Pekelder popgroep  de top van de hitparade met nummers als "Just Fancy" en "Take her home"
https://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/RO-D-YS

JOODSE BEGRAAFPLAATS
 Adres:Draijerswijk Oude Pekela
 De Joodse begraafplaats in Oude Pekela vormt een laatste getuigenis van de voormalige aanwezigheid van een grote Joodse gemeenschap in het dorp.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pekelder_Joden#Joodse_begraafplaats

SINT_WILLIBRORDUSKERK
adres: Feiko Clockstraat Oude Pekela
De kerk werd tussen 1895 en 1896 gebouwd ter vervanging van een oudere kerk uit 1783. Architect Nicolaas Molenaar sr. ontwierp een neogotische kruisbasiliek, met een toren boven de entree.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Willibrorduskerk_(Oude_Pekela)

KAPITEINSHUIS PEKELA
adres: Ds. S. Tjadenstraat C95 Nieuwe Pekela
Dit juweeltje van een museum is  een oud kapiteinshuis uit het laatst van de 18e eeuw. Het getuigt daarmee van de rijke zeevaarthistorie van Pekela. zie ook : https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapiteinshuis_Pekela

TWEEDE VERLAAT
adres: Dr.H.Brouwerstraat C 65 Nieuwe Pekela
Bouwjaar: circa 1885 .   De sluis valt in de categorie watererfgoed met hoge cultuurhistorische waarde. De Pekel-Aa is een gekanaliseerd riviertje  dat uit het Hoetmansveen ontsprong en uitmondt in de Westerwoldsche Aa. In het begin van de 17de eeuw is het bevaarbaar gemaakt om veen en turf af te voeren. In 1728 is het vergraven tot het Pekelerhoofddiep. https://waterkaart.hunzeenaas.nl/kaart/KaartSP.aspx